keskiviikko 14. syyskuuta 2011

Promillet, prosentit ja kuolleet aivosolut.

Keskiviikko, torstai, perjantai, lauantai, sunnuntai........ Ahh mitä ihania tekosyitä korkata olut, kossu, siideri lonkero tai mitä nyt kukakin haluaa....

Itse viettelen tässä vapaa päivää ja pohdiskelen taasen syntyjä syviä, eli tarkemmin tätä suomalaista alkoholipolitiikkaa. Itse myönnän tällä hetkellä olevani alkoholin, tuon ihanan päihdyttävän aineen suurkuluttaja, mutta taaskin vetoan siihen ikään ja siviilisäätyyn. Mitäs sitä muuta nuori sinkkunainen kaupungissa tekisi kuin menisi lähikuppilaan repäisemään tukevan humalan,häpäisemään itsensä ja aiheuttamaan sekasortoa ja yleistä pahennusta....Eikä parane unohtaa tietenkään seuraavaa aamua, susikrapulaa ja kysymystä "järsiäkkö käsi irti vaiko ei". Tästä olotilasta selvittyäni tajuan mikä päivä on ja totean että "perhana, taas olis halpaa viinaa ja hyvää musiikkia tarjolla illalla..nooh...jos nyt tänään vielä"

Mutta miksi on näin?

Asiaa tutkittuani totesin että muualla maailmassa nauretaan tätä suomalaisten litra kossua ja koppa kaljaa- periaatetta mutta sitten taas suomalaiset tutkijat ovat huolissaan tästä ilmiöstä.
Suoraan netistä jos katsoo niin siellä lukee näin: "Päihteiden käyttö tänään ja lähitulevaisuudessa on suomalaisten pahin terveysuhka. Huumeiden käyttö lisääntyy, alkoholin kulutus kasvaa ja alkoholisairaudet ja -kuolemat yleistyvät. Ongelma ei ole alkoholin kokonaiskulutus vaan humalahakuinen alkoholikulttuuri. Tulevaisuus ei näytä tätä päivää paremmalta, sillä lapset ja nuoret ovat yhtä humalahakuisia kuin vanhempansa." Jotenkas mikä järki siinä siiderin lipittämisessä sitten on? Onkos se vain niin että me karut pohjolan ihmiset emme saa luotua minkäännäköistä sosiaalista verkostoa taikka kykene tunteiden ilmaisuun ilman sitä viittä litraa viinaa? Vai olemmeko vain niin kyrsiintyneitä tylsään ja tasapaksuun elämäämme että viinan voimalla yritämme hakea vähän äksöniä tai vaikka lämpöä ja läheisyyttä siihen?
 Okei, mä taidan olla huono kyselemään tästä asiasta koska itse löydän itseni turhan usein tosiaan sieltä lähikioskin baaritiskiltä heittämässä huonoa läppää kavereille ja ehdottelemassa irstaita juttuja baarin työntekijöille...mutta kyselenpä silti ja yritän olla myös itse itselleni samalla jonkunnäköinen AA-ryhmä/A-klinikan psykoterapeutti...

Alkoholin käyttöön liittyy myös monia haittoja (ei, en tarkoita nyt hukkuneita tavaroita, itsensä häpäisyä tanssimalla taikka oksennuksen pilaamaa paitaa) vaan niitä haittoja mistä joka paikassa varoitellaan kuten hikoilua, keskittymiskyvyttömyyttä, ärtyneisyyttä, sydämen tykytystä, unettomuutta, janon tunnetta, ruokahaluttomuutta, ripulia, suolen huonoa toimintaa ja ummetusta, yleiskunnon laskua ja ennenaikaista vanhenemista....Lainkaan unohtamatta aivosolujen lopullista kuukahtamista...no siis joo...kyl tarvii aika ammattilainen olla ennen kuin niin pääsee täysin käymään, luulisin ainakin!...vaikkakin myönnän silti että baarissa näkyy monia vasta 18-vuotta täyttäneitäkin ihmisiä joiden älykkyysosamäärä lähententelee myyrän älykkyyttä...epäilenpä silti että näissä tapauksissa kyse on geeneistä, eikä niinkään liiallisesta alkoholinkäytöstä.

Mutta tosiaankin...miksi jokaisen krapulassa oksentavan ihmisen lausevarastoon kuuluu viikonloppuisin lause: "Mä en juo enää ikinä" vaikka fakta on se että tuo kuolematon laudahdus toistuu taas seuraavana viikonloppuna, jossei jo jopa viikollakin. Tai niitä kertoja kun seuraavana päivänä häpeissään piiloutuu säkkiin että kehtaisi hakea siitä lähikaupasta sen loiventavan ja kebabbilasta pizzaa. Voiko tähän asiaan käyttää melkeinpä samaa sanontaa kuin kipu on unohtuvaista? unohdammeko me kaikki idiootit iskuyritykset,pöytään sammumiset,kenkien hukaamiset ja kuola poskella vaihdetut suukot ehkäpä enemmän godzillaa kuin urheaa prinssiä ratsuillaan muistuttavan ihmisen kanssa? Missä on säädyllisesti juominen tai parille meneminen? yleensä pari tarkoittaa meikäläisen piireissä paremminkin sitä, ettei parin jälkeen enään muisteta kuinka monta on juotu ja kuinka monta aivosolua tuhottu.

Ehkäpä tämä sitten kuuluu vain tähän suomalaiseen juomakulttuuriin, eikä ketään sen ihmeemmin kiinnosta terveyshaitat mistä varoitellaan taikka senkään vertaa ne noloudet mitä on tullut tehtyä.

Tälläisiä asioita mietiskelen tässä keskiviikko iltapäivän lomassa, samalla kun pohdiskelen mistäs sitä repäisi muutaman euron että pääsisi taas itseään häpäisemään. Pakko silti sanoa että hauskaakin on ollut ja uusia mahtavia tuttavuuksia löytynyt sieltä viinanhuuruisten iltojen lomasta, jotenka pakko kai se vaan on uskoa että: "Juo prosentteja, ole promilleissa, tapa pari solua niin ilta näyttää valoisalta ja itse näytät kauniilta (Ainakin tosiaan omasta mielestä) Enempää paskaa jauhamatta päätän sanoa adjöööö ja ottaa ystäväni nallen jääkaapista ja miettiä keneen tänäään käyttäisin loistavaa iskulausetta: "Käviskö että mä juon sut mukavaks ni juo sä mut kauniiks?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti